05-06-08

Een nakomertje: Salvia uliginosa

DSCN 0893-copy

 

Het mooie meiweer, met voldoende zon en op gepaste tijden regen, heeft ervoor gezorgd dat de borders in geen tijd gevuld raakten; sommige planten “zag” je bijna groeien.  Dat gold niet voor Salvia uliginosa. Dat is altijd al de laatste plant die in het voorjaar tevoorschijn komt, maar dit jaar duurde het wel érg lang. De plant, afkomstig van Uruguay en Brazilië, is bij ons niet helemaal winterhard. Hij maakt gemakkelijk uitlopers, waarvan ik in de herfst altijd een stuk afsteek en in de koude serre laat overwinteren. In volle grond dek ik hem in het late najaar af met droog blad. Dit jaar vertoonde ook het stuk in de serre geen teken van leven; hadden de koude nachten rond half april  de ontluikende plant (nog ondergronds) de das omgedaan? 
Gelukkig had ik niet zo gauw iets bij de hand ter vervanging, want vorige week, op 28 mei, staken  beide planten de kop op, terwijl Geranium ‘Orion’ ernaast zijn eerste bloemblaadjes al liet vallen.

DSCN0895 copy    s.uliginosa verkleind

 

 

 

Salvia uliginosa groeit in zon tot halfschaduw in een bodem die in de winter niet te nat mag zijn. Maar zoals gezegd: een stuk afsteken en met grond en al op een droge plek bewaren, gaat prima. De Engelse naam “Bogsage” doet vermoeden dat de plant graag vochtig  staat, maar in heel wat catalogi lees je dat hij de voorkeur zou geven aan zanderige grond. Bij ons staat de plant in met zand en compost luchtiger gemaakte leemgrond, op een kleine helling tegen winterse natte voeten. Ik plantte hem destijds vlak bij een groep riddersporen, om de leegte die deze na de bloei achterlaten, snel op te vullen. Want eenmaal aan de groei gaat het snel. De plant wordt twee meter hoog en één meter breed en heeft elegant overbuigende takken die van augustus tot oktober helderblauwe bloemetjes hebben en zich over de buurplanten heen buigen. Ondanks zijn hoogte heeft hij weinig of geen steun nodig, tenzij vroege herfststormen verwacht worden. Een paar stokken en binddraad kunnen dan uiteenwaaien voorkomen. Ze worden best zo snel mogelijk weer verwijderd om de elegantie van de plant niet te verstoren.

15:25 Gepost door Els in De punt | Permalink | Commentaren (0) | Tags: salvia uliginosa |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.